İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Çocuklarla İletişimde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Nokta

Çocuklarla İletişimde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Nokta

Çocuklarla İletişimde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Nokta

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırladığımız bu yazıdaki 10 nokta, çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunacaktır. İşte çocuklarla iletişimde dikkat etmemiz gereken 10 önemli nokta:
  • Açık ve Anlaşılır Olmak: Çocukların yetişkinlerin karmaşık dilini anlaması zor olabilir. Bu yüzden çocuklarla konuşurken açık ve anlaşılır bir dil kullanmak önemlidir. Aslında bu kural, 7’den 70’e herkes ile iletişimde ilk kurallardan biridir.

  • Saygı Göstermek: Çocuklar da dahil olmak üzere her bireyle iletişim kurarken saygı göstermek önemlidir. Saygı, çocuğun kendini değerli hissetmesini sağlar. Bu saygı öyleymiş gibi yapmak değil, derinden bir saygı olmalıdır.

  • Duygusal Olarak Mevcut Olmak: Çocuklarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için duygusal olarak mevcut olmak gerekir. Bu, çocuğun duygusal ihtiyaçlarının karşılandığını hissetmesini sağlamaktır. Bir başkasıyla kıyaslamadan, içinde bulunduğu şartların kıymetini hissettirmek önemlidir.

  • Empati Göstermek: Çocukların duygusal durumlarını anlamak ve paylaşmak, onlarla güçlü bir bağ kurmamıza yardımcı olur. Bunu yapabilmenin en iyi yolu, kendi çocukluğumuzu hatırlamaktır.

  • Dinlemek: Çocuklarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için onları dinlemek önemlidir. Bu, çocuğun kendini ifade etme ve anlaşıldığını hissetme ihtiyacını karşılar. Bazen sayısız defa tekrarlar ile yetişkine adeta bıkkınlık veren bir durum yaşanabilir. Bunu yaşadığınızda bu maddeyi hatırlayın ve onun kendini ifade etmesine olanak tanıyın ve tatmin olmasını sağlayın.

  • Dürüst Olmak: Çocuklarla iletişim kurarken dürüst olmak önemlidir. Bu, çocuğun güven duygusunu geliştirir. Bir gün muhakkak öğreneceği gerçekler ile ilgili uzmanların tavsiye ettiği biçimde bir iletişim diliyle doğruları paylaşın. Cevaplaması zor sorular ile ilgili pedagog görüşlerine başvurabilirsiniz.

  • Olumlu Geri Bildirimde Bulunmak: Çocukların kendine güvenini artırmak ve öğrenme motivasyonlarını desteklemek için olumlu geri bildirimde bulunmak önemlidir. Bu, her yaptıklarını şartsızca kabul etmek demek değildir. Bunu yapıcı eleştiri gibi düşünebilirsiniz.

  • Kendine Güvenen Bir Ses Tonu Kullanmak: Kendine güvenen bir ses tonu, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Doğru tonlama ve vurgu ile iletişim kurun.

  • Anlaşmazlıkları Yönetmek: Çocuklarla yaşanan anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetilmesi önemlidir. Bu, çocukların çatışma çözme becerilerini geliştirir. Çocukla bir anlaşmazlık yaşandığında genelde biz de adeta onunla çocuk oluruz ve dediğimizi yaptırmak için bir sürtüşmeye gireriz. Onun duygu durumu ile empati yaparak kendinizi kontrol altına alın ve iletişiminizi soğukkanlılık ile yönetin.

  • Sabit Kurallar Belirlemek: Çocuklarla iletişim kurarken kuralların net ve tutarlı olması önemlidir. Bu, çocukların karmaşalarından arınmalarını ve neyin beklenildiğini bilmelerini sağlar.

    Kaynaklar:

    • Davidov, M., & Grusec, J. E. (2006). Untangling the links of parental responsiveness to distress and warmth to child outcomes. Child development, 77(1), 44-58.
    • Eisenberg, N., Spinrad, T. L., & Knafo-Noam, A. (2015). Prosocial development. Handbook of child psychology and developmental science, 1-47.
    • Feshbach, N. D., & Feshbach, S. (2009). Empathy and education. The social neuroscience of empathy, 85-97.
    • Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of educational research, 77(1), 81-112.
    • Jiang, J., Dai, B., Peng, D., Zhu, C., Liu, L., & Lu, C. (2016). Neural synchronization during face-to-face communication. Journal of Neuroscience, 36(45), 11255-11267.
    • Kerr, M., & Stattin, H. (2000). What parents know, how they know it, and several forms of adolescent adjustment: Further support for a reinterpretation of monitoring. Developmental psychology, 36(3), 366.
    • Kochanska, G., & Aksan, N. (2006). Children's conscience and self‐regulation. Journal of personality, 74(6), 1587-1617.
    • Rowe, M. L. (2012). A longitudinal investigation of the role of quantity and quality of child-directed speech in vocabulary development. Child development, 83(5), 1762-1774.
    • Rost, G. C., & McMurray, B. (2009). Speaker variability augments phonological processing in early word learning. Developmental science, 12(2), 339-349.
    • Rotenberg, K. J. (2010). The conceptualization of interpersonal trust: A basis, domain, and target framework. In Interpersonal trust during childhood and adolescence (pp. 8-26). Cambridge University Press.

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir.

İş Yerinde Stres Yaşıyor musunuz?

İş Yerinde Stres Yaşıyor musunuz?

Günümüzde iş hayatının yoğunluğu ve kişisel yaşamın getirdiği meşguliyetler, stresi neredeyse kaçınılmaz kılmaktadır. Bu durum, iş verimliliğini olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebil...

Daha fazlasını oku
Stres ile başa çıkmak mümkün mü?

Stres ile başa çıkmak mümkün mü?

Stres, çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Ancak stresin psikolojik etkilerini tam olarak anlamak için, stresin ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlamamız gerekmektedir....

Daha fazlasını oku